Teklif Alın

Vergi Sirküleri 2014/19 : ÖTV Uygulamalarına İlişkin 30, 31, 32 ve 33 Seri Nolu ÖTV Genel Tebliğleri Yayımlanmıştır

Vergi Sirküleri 2014/19 : ÖTV Uygulamalarına İlişkin 30, 31, 32 ve 33 Seri Nolu ÖTV Genel Tebliğleri Yayımlanmıştır

Vergi Sirküleri 2014/19 : ÖTV Uygulamalarına İlişkin 30, 31, 32 ve 33 Seri Nolu ÖTV Genel Tebliğleri Yayımlanmıştır

VERGİ SİRKÜLERİ

VERGİ SİRKÜLER TARİHİ : 18.03.2014

VERGİ SİRKÜLER NO : 2014/19

ÖTV UYGULAMALARINA İLİŞKİN 30, 31, 32 ve 33 Seri NOLU ÖTV GENEL TEBLİĞLERİ YAYIMLANMIŞTIR

(18.03.2014 tarih ve 28945 sayılı Resmi Gazete’ de 30,31,32 ve 33 Seri Nolu ÖTV Genel Tebliğleri Yayımlanmıştır)

1.30 Seri Nolu ÖTV Genel Tebliği İle Yapılan Değişikler:

1.a. (I) Sayılı Listedeki Mallar İçin Gümrükte Alınacak Teminata İlişkin İşlemler:

1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin ve “16.3. (I) Sayılı Listedeki Mallar İçin Gümrükte Alınacak Teminat” alt başlıklı bölümü başlığıyla birlikte değiştirilmiş ve “16.4. “İthal Edilen Petrol Ürünlerinin Tesliminde Beyan Edilen ÖTV’ye Ait Bilgi Formu”nun (EK:12) Düzenlenmesi ve Gümrük İdaresince Alınan Teminatın Çözümü İşlemleri” alt başlıklı bölümü başlığıyla birlikte yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu Tebliğin (16.3.) bölümünde belirtilen yetki uyarınca, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların ithalinde, bu mallar için yürürlükte olan ÖTV tutarı kadar Türk Lirası olarak nakit teminatın veya ÖTV için düzenlendiği belirtilmiş olanbanka teminat mektubunun gümrük idaresine verilmesi, bu şekilde teminat verilmediği sürece gümrükleme işlemi yapılmaması uygun görülmüştür.

Önceki uygulamada banka teminat mektupları ithalatın yapıldığı gümrük idaresi adına düzenlenmekte iken, (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan mallar için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı adına, (B) cetvelindeki mallar için mükellefin ÖTV yönünden bağlı olduğu vergi dairesi müdürlüğü adına düzenlenmiş olması öngörülmüştür. İlaveten bu mektupların paraya çevrilmeleri konusunda hiç bir sınırlayıcı şart taşımamaları ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu hükümlerine göre faaliyette bulunan bankalar tarafından düzenlenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca (B) cetvelindeki mallar için düzenlenecek banka teminat mektuplarının 30 seri no.lu Tebliğ ekinde (EK: 24) olarak yer alan “Kesin ve Süresiz Teminat Mektubu Örneği”ne uygun olarak düzenlenmiş olması aranacaktır.

1.b. 16.3.2. İthal Edilen Özel Tüketim Vergisi Kanunu Eki (I) Sayılı Listedeki Mallar ile Teminata Ait Bilgi Formunun Gönderilmesi Elektronik Ortamda Yapılacaktır:

(I) sayılı listenin (A) ve (B) cetvelindeki mallar ile teminat bilgileri için ilgili Tebliğ ekinde (EK:11) olarak yer alan “İthal Edilen Özel Tüketim Vergisi Kanunu Eki (I) Sayılı Listedeki Mallar ile Teminata Ait Bilgi Formu” kullanılacaktır. (EK:11) bilgi formu (I) sayılı listenin (A) ve (B) cetvelindeki mallar için gümrük idaresince ayrı ayrı oluşturulacaktır.

(I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan mallar için gümrük idaresince oluşturulan (EK:11) bilgi formu, ithalat işlemi tamamlanmadan elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sistemine aktarılır. Gönderilen bu formda değişiklik olması durumunda değişiklikleri içeren yeni (EK:11) bilgi formu da ayrıca GİB sistemine aktarılır.

1.c. (B) Cetvelinde Yer Alan Mallar İçin Oluşturulan (EK:11) Bilgi Formu ve Teminatın Gönderilmesi:

(I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan mallar için gümrük idaresince oluşturulan (EK:11) bilgi formu, gümrük işlemlerine yönelik teminat almaya yetkili saymanlıkça çıktısı alınarak bir yazı ekinde ithalatçının ÖTV yönünden bağlı olduğu vergi dairesine teminatın alındığı tarihi takip eden günden itibaren 5 iş günü içerisinde teminat ile birlikte gönderilecektir. Ayrıca gümrük idaresince oluşturulan bu form, ithalat işlemleri tamamlanmadan elektronik ortamda GİB sistemine de aktarılır.Gönderilen bu formda değişiklik olması durumunda değişiklikleri içeren yeni (EK:11) bilgi formu da GİB sistemine aktarılır. Diğer yandan söz konusu mallar için ek teminat alınması durumunda bu teminat da alındığı tarihi takip eden günden itibaren 5 iş günü içerisinde ilgili vergi dairesine gönderilecektir.

1.d. Diğer yandan Tebliğ’de (I) Sayılı Listenin (A) ve (B) cetvellerinde yer alan mallar için alınan teminatın çözümü işlemlerine ilişkin esaslara yer verilmiştir:

(I) sayılı listenin (A) cetvelindeki mallar için alınan teminatın çözümü işlemlerinde mükellefin talebi üzerine oluşturulan ve bu Tebliğ ekine konulmuş olan(EK:12) olarak yer alan “İthal Edilen Özel Tüketim Vergisi Kanunu Eki (I) Sayılı Listenin (A) Cetvelindeki Malların Tesliminde Beyan Edilen ÖTV’ye Ait Bilgi Formu” kullanılması uygun görülmüştür.

İthal edilen malların Özel Tüketim Vergisi Kanunundaki istisna hükümleri kapsamında teslim edilmesi ve söz konusu teslimlerin bu Tebliğin belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde beyan edilmesi üzerine, vergi dairesince elektronik ortamda oluşturulan (EK:12) bilgi formu ilgili gümrük idaresine gönderileceği ve gümrük idaresince bu form uyarınca teminatın çözümü işlemi gerçekleştirileceği belirtilmiş.

Tebliğin devamında (A) ve (B) cetvellerinde yer alan mallar içinteminat çözüm işlemlerinin ayrıntılarına yer verilmiştir.

Diğer yandan, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların ithalinde, teminatın alımı ve çözümüne yönelik bu Tebliğ ile yapılan değişiklikler uyarınca elektronik ortamda düzenlenmesi gereken (EK:11) ve (EK:12) bilgi formları 1/4/2014 tarihine kadar ilgili müdürlüklerce onaylanmak suretiyle kâğıt ortamında gönderilebilecektir.

2.31 Seri Nolu ÖTV Genel Tebliği İle Yapılan Değişiklikler:

Bu Tebliğ ile 6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

2.a.  6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin “3. KARARNAME KAPSAMINDA DENİZ YAKITI TESLİM EDEBİLECEK OLANLAR, GEREKLİ BELGELER VE İŞLEMLER” başlıklı bölümünün 1 inci paragrafının son cümlesinde yer alan “ilgili vergi dairesine vermiş olmaları.” ibaresi “ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlığa vermiş olmaları.” olarak değiştirilmiştir.

2.b.  Aynı Genel Tebliğin “5/d Diğer Hususlar” alt başlıklı bölümünün 3 üncü paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, çalışma usul ve esaslarını kendisinin belirleyeceği ve ÖTVBS’nin bir alt bileşeni, tamamlayıcısı niteliğinde olan ve GPS, GSM tabanlı çalışacak tekne takip (ÖTVBSTTM) modülü kurar ve işletir. Modül kapsamında Kararname uyarınca deniz yakıtı alan araçlar tekne takip cihazı ile donatılır. Modülden alınacak veriler jurnal, bildirim ve benzeri kayıtlarla eşdeğer hükmü haiz olup, hukuki uyuşmazlıklarda destekleyici unsur olarak kabul edilir. Ayrıca modül yoluyla elde edilen veriler; kontrol ve denetim, yakıt alım defterinin bloke edilmesi veya blokenin kaldırılması, yakıt alım defterinin düzenlenmesi, yakıt limitlerinin değerlendirilmesi ve benzeri amaçlarla ÖTVBS ile de kullanılır.”

3.32 Seri Nolu ÖTV Genel Tebliği İle Yapılan Değişikler:

Bu Tebliğ ile 18 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde aşağıda yer verilen değişiklikler yapılmıştır:

3.a. 18 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin “3. KARARNAME KAPSAMINDA L.P.G. TESLİM EDEBİLECEK OLANLAR, GEREKLİ BELGELER VE İŞLEMLER” başlıklı bölümünün 3 üncü paragrafının son cümlesinde yer alan “Gelir İdaresi Başkanlığına vermiş olmaları.” ibaresi “ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlığa vermiş olmaları.” olarak değiştirilmiştir.

3.b. Aynı Genel Tebliğin “4.1.2. İthalde Verilen Teminatın Çözümü” alt başlıklı bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Dağıtıcılar tarafından ithal edilen L.P.G.’nin bu kararname kapsamında teslim edilmesi ve bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde beyan edilmesi üzerine, vergi dairesince 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin3 ekinde yer alan EK:12 bilgi formu elektronik ortamda oluşturularak ilgili gümrük idaresine gönderilecek ve gümrük idaresince bu form uyarınca teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir.”

3.c Aynı Genel Tebliğin “5.3. İthalde Verilen Teminatın Çözümü” alt başlıklı bölümünün ilk paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Üreticiler tarafından kararname kapsamında ithal edilen L.P.G.’nin, vergiye tabi olan veya olmayan aerosol üretiminde kullanıldığının, bu Tebliğin 6 ncı bölümünde açıklandığı şekilde düzenlenen aerosol üretim tasdik raporu ile tevsik edilmesi ve ÖTV’ye ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesi üzerine, vergi dairesince 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ekindeki EK:12 bilgi formu elektronik ortamda oluşturularak gümrük idaresine gönderilecektir. Bu formda çözülecek teminat tutarı olarak ithal edilen maldan aerosol üretiminde kullanılan miktara isabet eden tutar yazılacak ve gümrük idaresince bu form uyarınca teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir.”

4.33 Seri Nolu ÖTV Genel Tebliği İle Yapılan Değişikler:

Bu Tebliğ İle 25 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde aşağıda yer verilen değişiklikler yapılmıştır:

4.a 25 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin “1.1. ÖTV Mükelleflerinin Tesliminde Verginin Beyanı” alt başlıklı bölümünün üçüncü paragrafında yer alan (16.4./j) ibaresi (16.3.5.2./d) olarak; “2.1. (B) Cetvelindeki Malların Aynı Cetveldeki Malların İmalinde Kullanılmak Üzere Tesliminde Verginin Beyanı” ve “3.1. ÖTV Mükelleflerinin Baz Yağ Tesliminde Verginin Beyanı” alt başlıklı bölümlerinin ikinci paragraflarında yer alan (16.4./ı) ibareleri ise (16.3.5.2./c) olarak değiştirilmiştir.

4.b Aynı Genel Tebliğin “4.1.1. Mahsup Dilekçesi” alt başlıklı bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İade talebi, internet vergi dairesi üzerinden KDV (KDV mükellefiyetinin bulunmaması halinde Gelir veya Kurumlar Vergisi) yönünden bağlı olunan vergi dairesine verilecek bir dilekçe ile elektronik ortamda yapılır.”

4.c Aynı Genel Tebliğin “4.1.2. Mahsup Dilekçesine Eklenecek Belgeler” alt başlıklı bölümünün (iii.) bendinde parantez içinde yer alan “gerekmektedir.” ibaresinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanununun3 5 inci maddesinin 7 numaralı fıkrasında yapılan sanayici tanımı gereği sanayi odasına kaydolma zorunluluğu bulunmayan 10 işçiye kadar işçi çalıştıran imalatçılarca söz konusu raporların sanayi ve ticaret odalarının ayrı ayrı bulunduğu illerde ticaret odalarından alınması mümkün bulunmaktadır.”

4.d Aynı Genel Tebliğin “4.2.1. Nakden İade Dilekçesi” alt başlıklı bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İade talebi, internet vergi dairesi üzerinden KDV (KDV mükellefiyetinin bulunmaması halinde Gelir veya Kurumlar Vergisi) yönünden bağlı olunan vergi dairesine verilecek bir dilekçe ile elektronik ortamda yapılır.”

4.e Aynı Genel Tebliğin “4.2.2. Nakden İade Talebinin Yerine Getirilmesi” alt başlıklı bölümünün 3 üncü paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“Öte yandan 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin4 (16.3.1.) bölümü uyarınca verilen teminatlardan nakden iade talepleri için de kullanılabileceği belirtilmiş olanların, imalatçının talebi üzerine bu bölüm uyarınca alınması gereken teminat yerine kullanılması da mümkün bulunmaktadır.”

İlgili düzenlemelerin yapıldığı Tebliğlere aşağıdaki  başlıklardan ulaşabilirsiniz.

30 Seri Nolu ÖTV Genel Tebliğ için tıklayınız.

31 Seri Nolu ÖTV Genel Tebliğ için tıklayınız.

32 Seri Nolu ÖTV Genel Tebliğ için tıklayınız.

33 Seri Nolu ÖTV Genel Tebliğ için tıklayınız.

Bilgilerinize Sunulur.

Saygılarımızla,

GÜRELİ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
VE BAĞIMSIZ DENETİM HİZMETLERİ A.Ş.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ HAKKINDA
AYDINLATMA METNİ

Kişisel verilerin korunması Güreli Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Hizmetleri A.Ş.’nin (Şirketimizin) en önemli öncelikleri arasındadır.

Kişisel Verileriniz Nelerdir?

Kişisel Verilerinizi Hangi Amaç İle Kullanılmaktadır?

Kişisel Verilerinizi İşlemenin Hukuki Sebebi ve Toplamanın Yöntemi Nelerdir?

Kişisel veriler, Kanunun 5. ve 6. maddesinde yer alan;

hukuki sebepler ile, Şirketimizle ilişkinizin kurulması esnasında ve söz konusu ilişkinin devamı süresince sizden sözlü veya yazılı olarak, internet sitesi, telefon, e-posta aracılığıyla otomatik ya da otomatik olmayan yöntemlerle toplanabilmektedir.

Kişisel Verilerinizi Kimlerle Paylaşıyoruz?

Kişisel verileriniz internet sitesi üzerinden yukarıda belirtilen amaçlarla sınırlı ve orantılı olacak şekilde internet sitesi tedarikçimiz ile paylaşılabilecektir.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na Göre Haklarınız nelerdir?

KVK Kanunu 11. Maddesine göre Şirketimize başvurarak sizinle ilgili;

  1. Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  2. Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  3. Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  4. Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  5. Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  6. İşlenmesini gerektiren yasal sebeplerin ortadan kalkması durumu ile kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  7. (d) ve (e) bentleri uyarınca yapılan işlemlerin, kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  8. İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
  9. Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme

haklarına sahipsiniz.

Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11. maddesi kapsamındaki taleplerinizi, “Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ”ine göre Şirketimize yazılı olarak veya KVK@gureli.com.tr isimli e-posta adresine güvenli elektronik imza, mobil imza ya da Şirketimize daha önce bildirilen ve sistemimizde kayıtlı bulunan elektronik posta adresiniz kullanmak suretiyle iletebilirsiniz.

 

Merkez Adres: Spine Tower Büyükdere Cad.No:243 Kat: 25 34398  Sarıyer / İstanbul – Merkez Ofis
Telefon: 444 9 475 – (0212) 285 01 50
İnternet Sitesi: www.gureli.com.tr
Eposta Adresi: KVK@gureli.com.tr

 

 

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ HAKKINDA AÇIK RIZA METNİ

Kişisel verilerin korunması Güreli Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Hizmetleri A.Ş.’nin (Şirketimizin) en önemli öncelikleri arasındadır.

Kişisel Verileriniz Nelerdir?

Kişisel Verilerinizi Hangi Amaç İle Kullanılmaktadır?

Kişisel Verilerinizi Kimlerle Paylaşıyoruz?

Kişisel verileriniz internet sitesi üzerinden yukarıda belirtilen amaçlarla sınırlı ve orantılı olacak şekilde internet sitesi tedarikçimiz ile paylaşılabilecektir.

Kişisel verilerimin yukarıda belirtilen şekilde işlenmesini açık rızam ile kabul ediyorum.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ HAKKINDA AYDINLATMA METNİ

Kişisel verilerin korunması Güreli Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Hizmetleri A.Ş.’nin (Şirketimizin) en önemli öncelikleri arasındadır. Kişisel verileri;

İlkeleri çerçevesinde işlediğimizi bildiririz. Sizleri kişisel verilen korunması hakkında aydınlatmak ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) 10. Maddesi kapsamında Veri Sorumlusu olarak aydınlatma yükümlülüğümüzü yerine getirmek amacıyla bu bilgilendirmeyi sunarız.

Kişisel Verileriniz Nelerdir?

Kişisel Verilerinizi Hangi Amaç İle Kullanılmaktadır?

Kişisel Verilerinizi İşlemenin Hukuki Sebebi ve Toplamanın Yöntemi Nelerdir?

Kişisel veriler, Kanunun 5. ve 6. maddesinde yer alan;

hukuki sebepler ile, Şirketimizle ilişkinizin kurulması esnasında ve söz konusu ilişkinin devamı süresince sizden sözlü veya yazılı olarak, internet sitesi, telefon, e-posta aracılığıyla otomatik ya da otomatik olmayan yöntemlerle toplanabilmektedir.

Kişisel Verilerinizi Kimlerle Paylaşıyoruz?

Kişisel verileriniz internet sitesi üzerinden yukarıda belirtilen amaçlarla sınırlı ve orantılı olacak şekilde internet sitesi tedarikçimiz ile paylaşılabilecektir.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na Göre Haklarınız nelerdir?

KVK Kanunu 11. Maddesine göre Şirketimize başvurarak sizinle ilgili;

  1. Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  2. Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  3. Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  4. Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  5. Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  6. İşlenmesini gerektiren yasal sebeplerin ortadan kalkması durumu ile kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  7. (d) ve (e) bentleri uyarınca yapılan işlemlerin, kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  8. İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
  9. Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme

haklarına sahipsiniz.

Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11. maddesi kapsamındaki taleplerinizi, “Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ”ine göre Şirketimize yazılı olarak veya KVK@gureli.com.tr isimli e-posta adresine güvenli elektronik imza, mobil imza ya da Şirketimize daha önce bildirilen ve sistemimizde kayıtlı bulunan elektronik posta adresiniz kullanmak suretiyle iletebilirsiniz.

Merkez Adres: Spine Tower Büyükdere Cad.No:243 Kat: 25 34398  Sarıyer / İstanbul – Merkez Ofis
Telefon: 444 9 475 – (0212) 285 01 50
İnternet Sitesi: www.gureli.com.tr
Eposta Adresi: KVK@gureli.com.tr

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ HAKKINDA AÇIK RIZA METNİ

Kişisel verilerin korunması Güreli Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Hizmetleri A.Ş.’nin (Şirketimizin) en önemli öncelikleri arasındadır.

Kişisel Verileriniz Nelerdir?

Kişisel Verilerinizi Hangi Amaç İle Kullanılmaktadır?

Kişisel Verilerinizi Kimlerle Paylaşıyoruz?

Kişisel verileriniz internet sitesi üzerinden yukarıda belirtilen amaçlarla sınırlı ve orantılı olacak şekilde internet sitesi tedarikçimiz ile paylaşılabilecektir.

Kişisel verilerimin yukarıda belirtilen şekilde işlenmesini açık rızam ile kabul ediyorum.